Stress en burn-out coaching

 

stress burn-out coach

Wat is stress

Iedereen heeft in zijn of haar werk wel eens te maken met stress en dat is maar goed ook. Stress zorgt er voor dat we even extra op scherp staan en daardoor vaak een betere prestatie kunnen leveren.

Stress heeft dus zeker een functie, zonder enige vorm van stress kunnen we niet functioneren.

Als een gevoel van stress te lang aanhoudt, de hersteltijd tussen deze periodes te kort is of er zelfs helemaal niet meer is dan is er sprake van roofbouw op lichaam en geest.

 

 

Signalen van langdurige stress 

Herken jij één of meerdere van onderstaande signalen, ga dan eens goed bij jezelf na of last hebt van langdurige stress;

  • meer prikkelbaar zijn
  • minder goed kunnen concentreren
  • op het werk of privé sneller conflicten hebben
  • slecht slapen, piekeren
  • je voelt je angstig, gejaagd, rusteloos, gespannen
  • vergeetachtig, moeite met concentreren
  • je ziet op tegen een volgende werkdag

Als je doorgaat in een situatie van langdurige stress, zonder voldoende rust en ontspanning dan pleeg je roofbouw en raak je steeds verder uitgeput. Je loopt dan risico op een burn-out.

Burn-out

Als een periode van stress te lang aanhoud kan dit overgaan in een burn-out. Een burn-out is een combinatie van psychische en fysieke klachten.

Voorbeelden hiervan zijn slaapstoornissen, gevoelens van angst en depressie, maag- darmklachten, spier- en gewrichtsklachten, een verslechterd immuunsysteem. Bij deze klachten is het altijd van belang naar de huisarts te gaan.

Mensen met burn-out klachten hebben vaak een langere tijd van herstel nodig. Coaching kan helpen om in de juiste stappen het herstel te bevorderen en in een latere fase terugval te voorkomen.

Coaching

Wat kan je verwachten?

Als gecertificeerd Stress- en Burn-out coach begeleid ik je volgens een erkend en bewezen stappenplan volgens de 

CSR-methodiek. Dit is een effectieve aanpak die wordt ondersteund door huisartsen en bedrijfsartsen.

We starten met een vragenlijst om te onderzoeken in welke fase van stress of burn-out jij zit. Samen bespreken we uitkomsten van deze vragenlijst.

Afhankelijk van waar jij staat doorlopen we de volgende drie fases;

Fase 1; Roofbouw stoppen en fysiek herstel

Fase 2; Reserves aanvullen en verbeteren zelfmanagement

Fase 3; Re-integreren en conditieopbouw

 

In een coachtraject gaan we vanuit rust opbouwen en werken aan- (h)erkenning van de oorzaken en werken aan duurzaam herstel.

Om terugval te voorkomen is het belangrijk niet te blijven doorgaan in je oude patronen. Coaching helpt om letterlijk en figuurlijk even afstand te nemen van de situatie, inzicht te krijgen in je valkuilen en nieuw gedrag aan te leren, zo werken we aan meer veerkracht. 

We onderzoeken we samen welke valkuilen en ingesleten patronen leiden tot jouw klachten. 

Je leert oude (niet meer helpende) patronen los te laten en ruimte te creëren voor meer helpend gedrag met als doel duurzame verandering naar een leven met meer balans.

Een traject bestaat altijd uit een combinatie van gesprekken en oefeningen, waaronder reflectieopdrachten waar je thuis mee aan de slag gaat. Deze methodieken variëren van oefeningen in spelvorm, creatieve opdrachten of vragenlijsten. Ook krijg je tips concrete tips voor herstel van energie en balans.

 

Via de werkgever

Als je dit traject via je werkgever volgt kunnen we samen werken aan inzicht in welke hulp of aanpassingen in jouw werk bijdragen aan jouw duurzame inzetbaarheid. Indien gewenst kan er een driegesprek met werkgever plaatsvinden.

 

Kennismaken

Wil jij weten op welke manier coaching voor jou helpend kan zijn?

Maak dan meteen een afspraak voor een een kennismakingsgesprek waarin we samen jouw situatie onderzoeken. Uiteraard is de eerste kennismaking altijd vrijblijvend en zonder kosten.

Na het kennismakingsgesprek stel ik een advies voor een traject op maat op.

Afhankelijk van je vraag gaat het om 5 tot 10 coachgesprekken. Deze gesprekken vinden gemiddeld om de twee weken plaats.

 

Meer weten over stress;

Oorzaken langdurige stress

Situatie die langdurige stress kunnen veroorzaken zijn;

  • aanhoudende werkdruk
  • weinig regelruimte
  • een onveilige sfeer op de werkvloer
  • financiële problemen 
  • zorgen over ziekte of gezondheid
  • een privé situatie zoals een scheiding, het zijn van mantelzorger of
  • het hebben van een jong gezin waardoor de balans werk-privé verstoord wordt

Naast omgevingsfactoren kunnen ook persoonlijke eigenschappen je gevoeliger maken voor stress.  

Herken jij jezelf hier in;

  • groot verantwoordelijkheidsgevoel 
  • perfectionistisch
  • doorzetter
  • je legt de lat hoog voor jezelf
  • groot empathisch vermogen, waardoor je altijd klaar staat voor mensen om je heen
  • je hebt de neiging jezelf weg te cijferen, moeite met "nee" zeggen

 

Deze eigenschappen zijn voor de mensen in jouw omgeving natuurlijk heel prettig, jij bent een harde werker en op jou kunnen ze bouwen. Is het voor jou moeilijk om je grenzen te (h)erkennen en aan te geven?

Hier valt veel winst te halen, tijdens coaching werken we aan het versterken van je zelfvertrouwen en het leren kennen  en aangeven van je grenzen.

 

Hoogsensitief (HSP) en Burn-out

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk. Hoogsensitieve personen hebben aantoonbaar een meer gevoelig zenuwstelsel. Je voelt en neemt veel meer waar dan anderen, waardoor je in een drukke omgeving overprikkeld raakt. Ook verwerk je alles veel diepgaander dan niet hoogsensitieve personen. Dit komt naar buiten als een sterk ontwikkelde intuïtie.

Doordat je meer openstaat voor prikkels uit je omgeving, zoveel opneemt en verwerkt, ervaar je ook sneller stress. Logisch dus dat hoogsensitief en burn-out vaak in één adem worden genoemd.

Als je hoogsensitief bent, heb je allerlei eigenschappen die je bijzonder maken en je veel kunnen brengen, maar die ook een keerzijde hebben als je niet goed met het hoogsensitief zijn om weet te gaan. In het laatste geval worden het risicofactoren die je gevoelig maken voor burn-out.

 

"Je kunt beter struikelen op de goede weg, dan wandelen op de verkeerde weg."

 

Wat kan ik zelf  doen

Als je last hebt van langdurige stress pleeg je roofbouw op je lichaam. Het belangrijkste is dat het proces van roofbouw zo snel mogelijk wordt gestopt.

Het enige dat echt helpt is te gaan zorgen voor rust door het inbouwen van voldoende hersteltijd. Zorg dus voor voldoende rust en ontspanning. Goed slapen is erg belangrijk, maar vaak ook erg moeilijk in een fase waarin je veel stress ervaart.

Als er sprake is van langdurige stress kan het moeilijk zijn om zelf nog een uitweg te zien. Blijf er niet te lang mee rondlopen. Het beste is een burn-out te voorkomen. Hoe eerder je stopt met het proces van roofbouw, hoe sneller je herstelt.

 

Kom je er zelf niet uit vraag dan hulp;

  1. Het is belangrijk om bij klachten naar je huisarts te gaan.
  2. Coaching kan helpen om in de juiste stappen het herstel te bevorderen en in een latere fase terugval te voorkomen.

 

Wil je meer weten over wat coaching voor jou kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.

 

 

Reviews;

"Ik kwam bij Simone na een zware periode van burn-out. Ik zat heel laag in mijn energie. Simone voelde goed aan wat ik nodig had. Zij heeft mij stap voor stap begeleid naar waar ik nu sta. Ik kan echt zeggen dat ik beter weet wat belangrijk is voor mij en kan nu bewuster keuzes maken. Ook hebben we in een gesprek met mijn werkgevergesproken over mogelijkheden om mijn werk beter te laten aansluiten bij wat ik echt graag doe. Ik kijk met een goed gevoel op dit traject terug."  - Sanne -

 

"De coaching door Simone heb ik als erg positief ervaren. Ik was na een moeilijke periode mijn zelfvertrouwen kwijt, maar Simone is eerlijk en positief en laat je zelf tot inzichten komen." - Bert -

 

"Simone heeft me enorm geholpen om weer balans te vinden in mijn werk en privéleven. Jarenlang ging ik over mijn grenzen heen en durfde ik geen ‘nee’ te zeggen. Het voelde alsof ik mezelf continu moest bewijzen, maar dat ging ten koste van mij zelf. Simone zag al snel wat er écht speelde, iets waar ik zelf nog geen woorden aan kon geven."  - Natalie-

 

"Wat ik heel prettig vond, was hoe goed Simone luisterde en me het gevoel gaf dat ik écht gehoord werd. Ze stelde vragen die me aan het denken zetten en liet me inzien waar mijn gedrag vandaan kwam. Dankzij haar begeleiding durf ik nu beter mijn grenzen aan te geven en voor mezelf op te komen.

Ik voel me veel sterker en zelfverzekerder, en daar ben ik Simone ontzettend dankbaar voor. Ze is een coach die ik iedereen kan aanraden." - Marieke -

 

Bekijk onderstaande video voor een heldere uitleg over het ontstaan van stress en burn-outklachten;

Blog