Hoogsensitief wat is dat eigenlijk?

Wat is Hoogsensitief

Hoog Sensitief Persoon (afgekort HSP), is een term die verwijst naar mensen die een verhoogde gevoeligheid hebben voor externe prikkels, zoals geluiden, geuren, licht, emoties van anderen en sociale situaties.

HSP is geen diagnose of stoornis, maar een persoonlijkheidskenmerk.

Hooggevoeligheid lijkt de laatste jaren wel een hype, maar dat is het zeker niet.

Het concept van HSP is wetenschappelijk aangetoond. De Amerikaanse psycholoog Elaine Aron deed in de jaren '90 onderzoek en introduceerde het begrip "sensory progressing sensitivity" (SPS), de wetenschappelijke term voor HSP. 

Haar onderzoek toonde aan dat 20% van de bevolking hoogsensitief is.

 

Hoe weet ik of ik Hoogsensitief ben?

Volgens Elaine Aron kun je bepalen of je een HSP (Hoog Sensitief Persoon) bent door te kijken naar hoe je je gedraagt en reageert in verschillende situaties. Aron heeft hiervoor een zelftest ontwikkeld, de "HSP-zelftest," die uit een reeks vragen bestaat.

Deze test is ontworpen om te helpen identificeren of je de kenmerken van een hoogsensitief persoon vertoont.

Hier zijn enkele voorbeelden van vragen die in deze test voorkomen:
- Voel je je vaak overweldigd door sterke zintuiglijke prikkels, zoals fel licht, sterke geuren of harde geluiden?
- Heb je een rijke en complexe innerlijke belevingswereld?
- Ben je snel geïrriteerd door veranderingen of onderbrekingen in je dagelijkse routine?
- Voel je je vaak uitgeput na sociale interacties, zelfs als je ervan geniet?
- Heb je de neiging om emoties van anderen sterk aan te voelen, soms zelfs meer dan je eigen emoties?

Als je op de meeste van deze vragen bevestigend antwoordt, kan het zijn dat je een HSP bent.

Vier kenaspecten van HSP

Uit onderzoek van Elaine Aron blijkt dat er 4 kernaspecten zijn die de belangrijkste manieren beschrijven waarop Hsp'ers hun omgeving ervaren en verwerken. 

Deze kenmerken worden ook wel de "DOES kenmerken" genoemd en vormen samen de kern van wat het betekent om HSP te zijn;

1. De diepte van verwerking: HSP's hebben de neiging informatie diepgaand te verweken. Ze reflecteren grondig op ervaringen, overwegen verschillende mogelijkheden en denken vaak diep na voordat ze beslissingen nemen.

2. Overprikkeling: Vanwege hun hoge gevoeligheid voor prikkels kunnen HSP's snel overprikkeld raken. Dit gebeurd wanneer ze veel informatie tegelijk moeten verwerken. De behoefte aan rust en alleentijd is bij HSP's dan ook groter.

3. Emotionele intensiteit en Empathie: HSP's ervaren emoties intens en zijn vaak erg empathisch. Ze voelen niet alleen hun eigen emoties sterk, maar ook die van anderen. Dit maakt hen gevoelig voor stemmingen en gevoelens in hun omgeving.

4. Sterke waarneming van subtiele details: HSP's nemen subtiele details waar die anderen vaak missen. Dit kan variëren van subtiele veranderingen in de omgeving tot kleine nuances in iemands gedrag of stemming.

 

Stappen om erachter te komen of je een HSP bent:
1Reflecteer op je ervaringen: Denk na over hoe je omgaat met dagelijkse situaties, zoals drukke omgevingen, sociale interacties en emotionele gebeurtenissen. Merk je dat je vaak overprikkeld raakt of diep nadenkt over dingen die anderen als oppervlakkig ervaren?
2. Vergelijk met de "DOES"-kenmerken: Kijk of jouw ervaringen overeenkomen met de vier kernaspecten van HSP die hierboven zijn beschreven.

3. Doe de HSP-zelftest: Als je wilt, kun je de HSP-zelftest online doen. De test is niet bedoeld als definitieve diagnose, maar kan je wel helpen beter inzicht te krijgen in je eigen gevoeligheden en of die overeenkomen met wat als HSP wordt beschreven. De test bevat vragen die peilen naar de vier "DOES"-kenmerken (Diepte van verwerking, Overprikkeling, Emotionele intensiteit, en Sterke waarneming van subtiele details).


Hieronder de link naar de HSP-zelftest:

Test ⋆ Hoogsensitief.NL

 

Coaching voor HSP

Als coach kan ik je  helpen je gevoeligheid beter te begrijpen en er op een constructieve manier mee om te gaan.

Wil je meer weten, neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.